Vyberte stranu

Hormonálna antikoncepcia počas dojčenia

Jednozložková antikoncepcia bez estrogénu sa môže používať aj počas dojčenia

Dá sa počas dojčenia otehotnieť a môžem sa vrátiť k tabletkovej antikoncepcii?
Gynekologička vyvracia najčastejšie mýty o dojčení

Ak ste už počuli fámu, že počas dojčenia nemôžete otehotnieť, spozornite. Hoci tomuto mýtu uverilo mnoho žien ide o klamstvo. Čo sa deje s vašim telom po pôrode a aká antikoncepcia je pre dojčiacu matku najvhodnejšia? Pýtali sme sa gynekologičky Sládičekovej.

Pri dojčení ovulácia nezmizne

Dojčenie nie je účinná forma ochrany pred neplánovaným tehotenstvom

Mýtov okolo dojčenia je hneď niekoľko, no najpopulárnejším je tvrdenie, že sa počas dojčenia nedá otehotnieť a teda nie je dôvod prečo by si mala čerstvá mamička pred neželaným tehotenstvom chrániť. Nenechajte sa „nachytať“, ide o nebezpečný nezmysel.

„Ovuláciu dojčiacej matky môžeme s istotou zistiť až spätne, teda až vtedy, keď zase začne menštruovať. Vo chvíli, keď matka začne dieťa prikrmovať pravdepodobnosť opätovného začatia ovulácie, a teda návratu k plnej plodnosti, sa výrazne zvyšuje – to aj napriek tomu, že naďalej dojčí,“ vysvetľuje doktorka Radmila Sládičeková.

Tabletky na prvom mieste

Na trhu je mnoho možností ako sa chrániť pred neželaným oplodnením, od kondómu až po vnútromaternicové teliesko. Bežné sú aj tabletkové formy antikoncepcie, report z dielne Organizácie spojených národov ukazuje, že v roku 2019 túto formu zvolilo až 151 miliónov žien. V Európe sú dokonca tabletky najpoužívanejšou formou ochrany.

Niet sa čomu čudovať, že sa mamičky, ktoré vedia, že dojčenie nie je účinná forma ochrany pred neželaným tehotenstvom, chcú vrátiť naspäť k tabletkovej forme. Aj s tou sa však spája mýtus: hormóny sa „vraj“ nesmú užívať popri dojčení.

Ide však o akúsi polopravdu, na trhu existuje aj druh, ktorý svojim zložením mamičkám praje. Problém totiž netvorí celý koncept, len hormón estrogén. Ten môže znížiť produkciu materského mlieka.

Ak sa dojčiaca mamička rozhodne o nasadenie hormonálnej antikoncepcie, musí myslieť na to, že by sa mala vyvarovať antikoncepcii s obsahom estrogénu. Vždy je preto potrebné poradiť sa so svojim gynekológom. „Dojčenie síce potláča ovuláciu, ale tá nezmizne. Aj v tejto fáze je teda potrebné chrániť sa pred neželaným otehotnením a voliť prípravky bez obsahu estrogénu,“ dodáva doktorka.

Ničiteľ mýtov – antikoncepcia bez obsahu estrogénu

Hormonálna antikoncepcia počas dojčenia

Gynekológ môže dnes ženám predpísať aj jednozložkovú antikoncepciu bez estrogénu, ktorá je vhodnou voľbou pre široké spektrum žien v reprodukčnom veku, ktoré chcú a môžu užívať hormonálnu antikoncepciu a z rôznych dôvodov odmietajú (napríklad preferujú menej hormónov – len toľko koľko je potrebné a nevyhnutné), alebo nemôžu užívať estrogén. Je zároveň aj vhodnou alternatívou pre ženy, ktorým kombinované preparáty spôsobujú nežiadúce účinky (bolesť hlavy, bolestivosť prsníkov a iné). Jednozložková hormonálna antikoncepcia, ktorá obsahhuje len gestagén, tak úplne zbúrala mýtus o tom, že ju dojčiace ženy nesmú užívať.

Niektoré hormonálne metódy nie sú vhodné pre dojčiace matky, napríklad prípravky s obsahom estrogénov by užívať nemali, pretože práve ten môže ovplyvniť tvorbu mlieka.

Naopak, gestagény objem a zloženie mlieka žiadnym spôsobom neovplyvňujú. Dojčiace ženy môžu bez obáv využívať  jednozložkovú tabletovú antikoncepciu s obsahom gestagénu.

O najvhodnejšej forme sa je dobré poradiť s gynekológom.“ dodáva MUDr. Sládičeková.

Jednozložková a dvojzložková hormonálna antikoncepcia?

Jednozložková antikoncepcia bez estrogénu sa môže používať aj počas dojčenia

Hormóny estrogén a progesterón sú úplne prirodzenou súčasťou ženského tela, teda vo forme hormonálnej antikoncepcie (jedno- alebo dvoj-zložkovej) tak prijímame určité množstvo jedného alebo dvoch rôznych ženských hormónov, zložením veľmi podobným hormónom, ktoré sa v tele prirodzene vytvárajú vo vaječníkoch počas menštruačného cyklu.

Ich syntetické ekvivalenty sa nachádzajú v tabletkovej antikoncepcii buď v kombinácii estrogénu (etinylestradiolu) s gestagénom (syntetickým progesterónom) – vtedy ide o dvojzložkovú hormonálnu antikoncepciu. Naproti tomu, ak je obsahom hormonálnej antikoncepcie len 1 hormón – gestagéndrospirenón – najnovší gestagén IV. generácie  alebo dezogestrel – gestagén III. generácie, hovoríme o jednozložkovej tabletkovej antikoncepcii.  Tieto gestagény sú podobné progesterónu, ktorý sa v tele prirodzene vytvára vo vaječníkoch počas menštruačného cyklu.

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť modernej hormonálnej antikoncepcie

Bezpečnosť modernej hormonálnej antikoncepcie

Moderná hormonálna antikoncepcia bez estrogénu nezvyšuje riziko krvných zrazenín. Porovnanie bezpečnosti estrogénovej a neestrogénovej antikoncepcie.

Ako prebieha klinické testovanie hormonálnej antikoncepcie predtým ako je dostupná užívateľkám?

Hormonálna antikoncepcia počas dojčenia

Jednozložková antikoncepcia bez estrogénu sa môže používať aj počas dojčenia

Dá sa počas dojčenia otehotnieť a môžem sa vrátiť k tabletkovej antikoncepcii?
Gynekologička vyvracia najčastejšie mýty o dojčení

Ak ste už počuli fámu, že počas dojčenia nemôžete otehotnieť, spozornite. Hoci tomuto mýtu uverilo mnoho žien ide o klamstvo. Čo sa deje s vašim telom po pôrode a aká antikoncepcia je pre dojčiacu matku najvhodnejšia? Pýtali sme sa gynekologičky Sládičekovej.

Porovnanie jednozložkovej a dvojzložkovej antikoncepcie

Jednozložková a dvojzložková antikoncepcia

Jednozložková alebo dvojzložková antikoncepcia? Spýtali sme sa dvoch žien, aké majú skúsenosti s tabletkovou hormonálnou antikoncepciou

Kedysi bola tabu, dnes si môžeme vybrať takú formu, ktorá nám najlepšie vyhovuje. Antikoncepcia sa stala významnou súčasťou života žien. Odborníci však stále vyvíjajú nové formy antikoncepcie, a čo platilo pred pár rokmi nemusí platiť dnes.