Vyberte stranu

Porovnanie jednozložkovej a dvojzložkovej antikoncepcie

Jednozložková a dvojzložková antikoncepcia

Jednozložková alebo dvojzložková antikoncepcia? Spýtali sme sa dvoch žien, aké majú skúsenosti s tabletkovou hormonálnou antikoncepciou

Kedysi bola tabu, dnes si môžeme vybrať takú formu, ktorá nám najlepšie vyhovuje. Antikoncepcia sa stala významnou súčasťou života žien. Odborníci však stále vyvíjajú nové formy antikoncepcie, a čo platilo pred pár rokmi nemusí platiť dnes.

Antikoncepcia Ako žiadna iná

Tabletková forma antikoncepcie ako najčastejšia voľba u žien a jej možnosti
Hormonálnych antikoncepčných prípravkov je na trhu naozaj mnoho a nejde len o tabletky: vaginálne krúžky, náplaste, injekcie, podkožné implantáty či vnútromaternicové hormonálne telieska však nie sú ani z ďaleka v európskych krajinách také obľúbené ako spomínané tabletky.

Antikoncepcia v tabletkách obsahuje určité množstvo jedného alebo dvoch rôznych ženských hormónov,  ktoré sú svojim chemickým zložením veľmi podobné hormónom, ktoré sa vo vaječníkoch prirodzene vytvárajú počas menštruačného cyklu.

Dvojzložková antikoncepcia obsahuje 2 hormóny estrogén a gestagén. Etinylestradiol, podobný ženskému hormónu estrogénu, je hormón, ktorý sa prirodzene nachádza v ženskom tele a gestagén je syntetickou verziou progesterónu, ďalšieho hormónu, ktorý je pre ženy typický.

Jednozložková antikoncepcia obsahuje malé množstvo len jedeného ženského hormónu a to gestagénu (podobný progesterónu, ktorý sa v tele prirodzene vytvára vo vaječníkoch počas menštruačného cyklu) – drospirenónu (gestagénu najnovšej, IV. generácie) alebo aj dezogestrelu (gestagénu III. generácie).

Úlohou estrogénu je bránenie rastu folikulov – resp. bránenie vzniku potenciálne oplodniteľného vajíčka. Úlohou gestagénu je zase zabránenie ovulácii, čiže uvoľneniu vajíčka, ale aj zahusťovanie hlienu v krčku maternice, čím dokáže zabrániť prieniku spermií do maternice.

Dvojzložková antikoncepcia je na trhu o niekoľko rokov dlhšie, no o „estrogén ľahšia“  jednozložková forma antikoncepcie je svojou inováciou míľnikom medicíny.

Hormóny v tabletkovej forme antikoncepcie však zďaleka neplnia len účel ochrany pred otehotnením. Ženám tieto tabletky prinášajú aj niekoľko pridaných hodnôt ako napríklad liečba akné či úprava cyklu no, ako to pri liekoch býva, prinášajú aj nežiadúce účinky antikoncepcie ako napríklad tlmenie chuti na sex či priberanie.

V našej ankete sme vyspovedali dve ženy:  26 ročnú Zuzku, ktorá berie dvojzložkovú antikoncepciu a 30 ročnú Miriam, ktorá má skúsenosť s oboma, no aktuálne užíva jednozložkovú antikoncepciu. Aké majú dievčatá skúsenosti s hormonálnou antikoncepciou?

Staré dobré PMS
Našich respondentiek sme sa pýtali na rôzne príznaky, ktoré sa nám už prirodzene spájajú s antikoncepciou. Jedným z nich je aj predmenštruačný syndróm.

Zatiaľ čo niekedy nám tabletky pomôžu príznaky zmierniť, iné ženy majú skúsenosť s naozaj intenzívnym prežívaním dní pred začiatkom menštruácie.

Miriam má skúsenosti aj s dvojzložkovou antikoncepciou, vtedy vnímala zmeny nálady aj bolesti prsníkov. Pri jednozložkovej to je však inak. „Je to možno zvláštne, no naozaj nemám žiadne príznaky predmenštruačného syndrómu,“ vysvetľuje Miriam.

Zuzana, ktorá berie dvojzložkovú antikoncepciu, tiež nepozoruje zmeny, no niekoľkým signálom PMS sa nevyhne dodnes: „Úprimne, toto som na sebe nepostrehla ani v období, keď som ju neužívala. Chuť na sladké mám stále (haha), a bolesť pŕs pár dní pred menštruáciou som mala aj pred tým, to skôr považujem za automatiku. Takže rozdiel pred a po užívaní antikoncepcie nevnímam.

 

Ako hodinky
Antikoncepcia je často riešením na problémy s nepravidelnou menštruáciou, gynekológovia ju predpisujú aj pri polycystických vaječníkoch na zmiernenie priebehu ochorenia.

Miriam mala pravidelnú menštruáciu vždy a s tabletkou sa nič nezmenilo. Naopak Zuzane sa s dvojzložkovou tabletkou výrazne zlepšila pravidelnosť cyklu. „Pred používaním som ju mala ŠIALENE rozhádzanú, bol to jeden z dôvodov, prečo som ju začala brať. Teraz, keď užívam antikoncepciu, tak ju mám presnú ako hodinky, nikdy ma „neprekvapila“.

Nechcené kilá, ktoré sme sa naučili tolerovať
Mnoho žien sa stretlo aj s výraznou zmenou postavy, väčšinou však ide váha smerom hore. Nechcené kilá sa stali niečím, čo sme ochotné tolerovať za cenu ochrany.

Dievčatá sa však v skúsenostiach rozchádzajú. Miriam tvrdí, že po užívaní tabletiek nepribrala: „Nie, vinou tabletky som nepribrala ani kilo. Samozrejme, že za tú dobu, čo beriem tabletky, sa moja váha menila, no nepripisujem to antikoncepcii. Navyše výber vhodnej antikoncepcie som konzultovala aj s gynekológom tak aby čo najviac vyhovovala mojim požiadavkám aj zdravotnému stavu.

Určite sa mi zmenila postava odkedy som začala brať antikoncepciu. Predtým som mala štíhlejšie nohy a užšie boky. A aj keď som kedysi pribrala z jedla, nohy boli vždy skôr prednosť, haha. Odkedy užívam antikoncepciu postava je zmenená, oblejšia. No myslím, že s tým sa počíta pri braní akýchkoľvek hormónov.“ dodáva Zuzana, ktorá tiež konzultovala výber vhodnej antikoncepcie s gynekológom.

Akné vystriedala migréna
Nejde pritom len o kilá navyše, hormonálna antikoncepcia môže mať rôzne vedľajšie účinky. Od problémov s krvným tlakom, cez naopak úpravu aknóznej pleti, až po tlmenú chuť na sex.

Miriam povedala, že jej jednozložková antikoncepcia spôsobila drobné akné. Zuzane naopak dvojzložková v rovnakej veci pomohla. „Hormonálna antikoncepcia mi pomohla vyriešiť problém s akné. Kvôli úrazu som totiž musela začať brať kortikosteroidy a tie mi totálne rozhádzali telo. Mala som veľmi komplikované akné, veľké boľavé buľvy, neriešiteľné. Podstúpila som všetky možné testy, aby som zistila, či to nemá nejakú inú príčinu – nič sa nezistilo, no nasadením antikoncepcie môj problém po pár mesiacoch zmizol.“ hovorí 26 ročná Bratislavčanka.

Akné síce zmizlo, no nezdravú pleť vystriedala bolesť hlavy. Zuzana otvorene priznáva, že kvôli migréne zvažuje prechod na inú antikoncepciu. „Musím však priznať, že sa mi zintenzívnili migrény. Mám veľké závraty, často aj zvraciam a bolesti mám také, že mám problém fungovať. Mala som s nimi problém stále, ale od kedy beriem antikoncepciu je to oveľa silnejšie a presne viem, v ktorej časti mesiaca sa objavia. Počas menštruácie som prvé dni odpálená a práve preto zvažujem, že antikoncepciu zmením.“ dodáva Zuzana.

Skúsenosti s hormonálnou antikoncepciou

Prečo si taká?!
Plač a v zapätí neudržateľný smiech. Nekontrolovateľná zmena nálady je pre niektoré ženy samozrejmou súčasťou ich menštruačného cyklu.

Miriam však v našej ankete priznala, že zatiaľ čo predtým boli zmeny nálady pomerne bežné, po zmene antikoncepcie túto emočnú horskú dráhu nezažíva. Jednozložkovú antikoncepciu pritom berie už sedem mesiacov a je s ňou spokojná. Zuzana s antikoncepciou kvôli neustálym migrénam spokojná nie je, no zmeny nálad nepociťuje. „Nie, výbušná drama queen som bola aj pred tým!“ dodáva so smiechom.

Je naozaj skvelé, že inovácie sa pretavujú aj do medicínskeho odvetvia hormonálnej antikoncepcie, že sa aj tento trh zväčšuje. Už nemusíme len v tichosti trpieť nežiaduce kilá či akné, stačí sa poradiť s gynekológom. Žiadna antikoncepcia totižto nie je ideálna, je to aj o kompromisoch. O tom, čo som ešte ochotná tolerovať a čo nie.

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť modernej hormonálnej antikoncepcie

Bezpečnosť modernej hormonálnej antikoncepcie

Moderná hormonálna antikoncepcia bez estrogénu nezvyšuje riziko krvných zrazenín. Porovnanie bezpečnosti estrogénovej a neestrogénovej antikoncepcie.

Ako prebieha klinické testovanie hormonálnej antikoncepcie predtým ako je dostupná užívateľkám?

Hormonálna antikoncepcia počas dojčenia

Jednozložková antikoncepcia bez estrogénu sa môže používať aj počas dojčenia

Dá sa počas dojčenia otehotnieť a môžem sa vrátiť k tabletkovej antikoncepcii?
Gynekologička vyvracia najčastejšie mýty o dojčení

Ak ste už počuli fámu, že počas dojčenia nemôžete otehotnieť, spozornite. Hoci tomuto mýtu uverilo mnoho žien ide o klamstvo. Čo sa deje s vašim telom po pôrode a aká antikoncepcia je pre dojčiacu matku najvhodnejšia? Pýtali sme sa gynekologičky Sládičekovej.

Porovnanie jednozložkovej a dvojzložkovej antikoncepcie

Jednozložková a dvojzložková antikoncepcia

Jednozložková alebo dvojzložková antikoncepcia? Spýtali sme sa dvoch žien, aké majú skúsenosti s tabletkovou hormonálnou antikoncepciou

Kedysi bola tabu, dnes si môžeme vybrať takú formu, ktorá nám najlepšie vyhovuje. Antikoncepcia sa stala významnou súčasťou života žien. Odborníci však stále vyvíjajú nové formy antikoncepcie, a čo platilo pred pár rokmi nemusí platiť dnes.