Vyberte stranu

PMS – Predmenštruačný syndróm

Predmenštruačný syndróm a hormonálna antikoncepcia

Ako funguje hormonálna antikoncepcia?

  • Zabraňuje uvoľneniu vajíčka – ovulácii. Spermie tak nemajú čo oplodniť.
  • Zahusťuje hlien v krčku maternice. Spermie v ňom uviaznu a majú problém dostať sa do maternice.
  • Blokuje tvorbu sliznice maternice, v ktorej by sa vajíčko mohlo zahniezdiť.
  • Po vysadení antikoncepcie je možné opäť otehotnieť.

Výhody a nevýhody

Nevýhody hormonálnej antikoncepcie sú všeobecne známe a všetky zaznamenané nežiaduce účinky sa nachádzajú v príbalovom letáku v každom balení. Výhodou je vysoká spoľahlivosť. Niektorá antikoncepcia dokáže navyše ako vedľajší efekt zlepšiť pleť, napomôcť pri neželanom ochlpení alebo  mastných vlasoch.

Ako sa dá vyhnúť PMS (Premenštruačnému syndrómu)?

Ktorá žena by chcela zažívať každý mesiac bolesti hlavy a v podbrušku, opuchy vznikajúce zadržovaním tekutín, zmeny nálady i chute, vrátane nutkavej chute na určité potraviny? Žiadna.
Napriek tomu ich však veľa pociťuje na vlastnej koži. Existuje tu nejaká pomoc?

Mierne predmenštruačné problémy má asi 50 až 70 percent žien. Predmenštruačný syndróm sa začína 14 dní pred menštruáciou. Problémy sa s blížiacou sa periódou stupňujú a s dňom nástupu krvácania zmiznú. Žena je hádavejšia, unavená, nespí, nejde jej práca od ruky, má sklon riešiť veci skratovito, má úplne iné chute, bolia ju kĺby“, hovorí MUDr. Jozef Španka

Výskyt predmenštruačných problémov je vraj ovplyvnený tým, že mnoho žien v plodnom veku užíva antikoncepciu. Tá ale práve naopak vo väčšine prípadov výrazným spôsobom obmedzuje výskyt predmenštruačných problémov tým, že blokuje ovuláciu (uvoľnenie vajíčka z vaječníkov). Žena absolvuje za život asi 480 menštruačných cyklov.

Hormonálna antikoncepcia navyše pomáha chrániť ženu pred rakovinou vaječníkov a rakovinou vaginálnej sliznice. Znižuje riziko rednutia kostí a Alzheimerovej choroby. Zmenšuje tiež riziko výskytu gynekologických zápalov, keďže zahustením hlienu vo vagíne zníži možnosť prístupu infekcie cez vaginálne hrdlo.

Hlavnou výhodou novších a drahších antikoncepčných prípravkov je, že dávka hormónov je v nich často podstatne nižšia ako v starších preparátoch.

Pomáha pri PMS kombinovaná pilulka?

Niektorá antikoncepcia dokáže navyše ako vedľajší efekt zlepšiť pleť, napomôcť pri neželanom ochlpení alebo mastných vlasoch

Na stabilizáciu hormonálnych hladín môže pozitívne prispieť aj jednozložková hormonálna antikoncepcia vo forme tabliet, ktorá je vhodná pre široké spektrum žien. Obsahuje iba 1 hormón (gestagén) bez estrogénu.

Je k dispozícii v režime, kedy sa užíva len 24 aktívnych tabliet s obsahom hormónu gestagénu (drospirenón) a 4 dni sa užívajú tablety bez obsahu hormónu tzv. placebo tablety, kedy práve  v tomto období je možné očakávať  krvácanie z vysadenia.

Tento režim užívania je podobný ako u niektorých kombinovaných hormonálnych antikoncepcií. Druhým režimom je kontinuálne 28 dňové užívanie aktívnych tabliet s obsahom hormónu gestagénu (dezogestrel).

Jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu  používajú aj dojčiace ženy, pretože neobsahuje estrogény, ktoré by mohli u plne dojčiacich žien mierne znížiť produkciu materského mlieka a u nedojčiacich sa môže začať užívať bez časového obmedzenia po pôrode. Je vhodná aj u žien, ktorých zdravotný stav neumožňuje užívanie estrogénu, alebo pre ženy, ktoré nechcú užívať kombinovanú antikoncepciu  s obsahom estrogénu.

V závislosti od typu gestagénu (drospirenón), nemá jednozložková hormonálna antikoncepcia vo forme tabliet, vplyv na nadmerné zadržiavanie vody v tele.

Proti PMS vitamínmi a pohybom

Ako najvhodnejší vitamín sa zatiaľ na PMS javí pyridoxín, vitamín B6

Ako najvhodnejší sa zatiaľ na PMS  javí komplex vitamínov B, či podávanie samotného pyridoxínu (vitamín B6), najlepšie od 10. dňa cyklu. Niektoré ženy dobre reagujú na zvýšenie hladiny horčíka.

Nefarmakologické metódy v praxi si najčastejšie zvolia veľmi motivované ženy, ktoré sú ochotné prijať zmenu životného štýlu, najčastejšie v súvislosti s plánovanou tehotnosťou či so snahou o zníženie hmotnosti. Dobrý účinok má úprava diétneho režimu s vylúčením kofeínu, tanínu, čokolády, alkoholu a aromatického korenia, najmä v 2. polovici cyklu. Odporúčaný je zvýšený prísun proteínov a minerálnych látok. Samozrejmosťou je odstránenie nikotínu a ďalších toxických látok.

Neoddeliteľnou súčasťou režimových opatrení je aj zvýšená fyzická aktivita, najlepšie pravidelná, uskutočňovaná aspoň 2 – 3-krát týždenne po 45 – 90 minútach. Endorfíny, resp. ich pravidelná sekrécia, preukázateľne znižujú negatívne pôsobiace telesné príznaky PMS.

Rýchla chôdza, beh, jazda na bicykli, najrôznejšie typy aeróbnych cvičení, kalanetika, joga i kolektívne športy v pravidelnom režime sú teda vhodnou súčasťou terapie uvedeného syndrómu. Prospešné je aj rehabilitačné cvičenie, masáže, akupunktúra, relaxačné techniky, autogénny tréning, pomáha aj psychoterapia.

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť modernej hormonálnej antikoncepcie

Bezpečnosť modernej hormonálnej antikoncepcie

Moderná hormonálna antikoncepcia bez estrogénu nezvyšuje riziko krvných zrazenín. Porovnanie bezpečnosti estrogénovej a neestrogénovej antikoncepcie.

Ako prebieha klinické testovanie hormonálnej antikoncepcie predtým ako je dostupná užívateľkám?

Hormonálna antikoncepcia počas dojčenia

Jednozložková antikoncepcia bez estrogénu sa môže používať aj počas dojčenia

Dá sa počas dojčenia otehotnieť a môžem sa vrátiť k tabletkovej antikoncepcii?
Gynekologička vyvracia najčastejšie mýty o dojčení

Ak ste už počuli fámu, že počas dojčenia nemôžete otehotnieť, spozornite. Hoci tomuto mýtu uverilo mnoho žien ide o klamstvo. Čo sa deje s vašim telom po pôrode a aká antikoncepcia je pre dojčiacu matku najvhodnejšia? Pýtali sme sa gynekologičky Sládičekovej.

Porovnanie jednozložkovej a dvojzložkovej antikoncepcie

Jednozložková a dvojzložková antikoncepcia

Jednozložková alebo dvojzložková antikoncepcia? Spýtali sme sa dvoch žien, aké majú skúsenosti s tabletkovou hormonálnou antikoncepciou

Kedysi bola tabu, dnes si môžeme vybrať takú formu, ktorá nám najlepšie vyhovuje. Antikoncepcia sa stala významnou súčasťou života žien. Odborníci však stále vyvíjajú nové formy antikoncepcie, a čo platilo pred pár rokmi nemusí platiť dnes.